Voorjaar/ Pasen


Hier en daar duiken alweer krokussen op. Het zonnetje gaat wat meer schijnen. De dagen worden langer.

Kortom… het wordt weer lente!

In de kleuterhal is er de komende weken een echte kinderboerderij neergezet. De kleuters kunnen daar de knuffelbeesten verzorgen, de hokken verschonen en veel opdrachten uitvoeren zoals de dieren sorteren en tellen, nieuwe hokken op maat bouwen.

Er is al een koeienstal te zien, een varkenshok, en een groot konijnenverblijf.

We sparen nog veel meer kleine knuffeldieren en plastic beestjes van de kinderboerderij om mee te spelen.

 

De kleuterklassen zullen ook veranderd worden in een mooie “beestenbende”.Allerlei prentenboeken zullen aan de orde komen.We werken in ieder geval uit de boeken van Dottie.(De kip die eieren legt en veel jongen krijgt)

 

Zo belanden we uiteindelijk bij Pasen.

We volgen de methode “Trefwoord”, waarin het thema zal zijn: “Opstaan”.

We denken bij opstaan aan: opstaan uit je bed, maar ook dingen verbeteren en aanpakken in de wereld, en opkomen voor mensen en dieren!

Hieronder een stukje tekst uit een lied.

 

Sta op! Het heeft zin.

Ga de wereld in.

Sta op met elkaar

voor mensen hier en daar.

Elke dag kan Pasen zijn

als wij warmte geven.

Als we opstaan tegen pijn,

opstaan voor het leven.

Koud!

Allereerst  voor  iedereen : Een gezond en fijn 2017!

De winter is nu toch echt begonnen. Het is kouder aan het worden en we hebben alweer ijs gezien.
Ook de kleuterhal  ziet er koud uit en dat is niet voor niets.

De komende weken werken we over ijsberen, met als uitgangspunt: Lars , het kleine ijsbeertje dat leeft op de Noordpool, evenals de Eskimo’s.

De letters voor de lettertafel zijn de W (winter) en IJ (ijsbeer).


Na een aantal weken zullen ook andere beren aan bod komen. Het boek : ‘We gaan op berenjacht’ is dan ons uitgangspunt.
Heeft u thuis nog berenspullen,plaatjes van iglo's en eskimo's of boekjes over het onderwerp , dan willen we deze graag gebruiken voor de kijktafel( we werken niet over de pinguïns, deze dieren leven op de Zuidpool!).Terugblik en Kerst

Kerst 2016

Wat een spannende maand is december toch!
De intocht van Sinterklaas, het werken over de Sint, je schoen zetten, een bezoek aan het Sinterklaashuis in Brielle , misschien Sint feest thuis en tot slot het bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten aan onze school.
Sinterklaas kwam aan in een bakfiets, bestuurd door de bakker. Hij had 3 Pieten meegenomen.
Na de ontvangst in de aula, bezochten Sinterklaas en zijn Pieten alle groepen en mochten de cadeautjes uit de schatkamer worden opgehaald.
Aan het eind van de ochtend van 5 december waren we best moe.
Het uurtje later beginnen op 6 december was dan ook fijn!

Het is even omschakelen. Er is op school nu een heel andere sfeer met kerstbomen en lichtjes. We werken naar het kerstfeest toe.
De letter die centraal staat is de ‘k’( Kerst) en er mag weer van alles worden meegenomen dat met deze letter begint. Zijn er nog leuke kerstspulletjes thuis voor de kijktafel?  Geen Kerstmannen , maar: boekjes, een stalletje, een ster. We werken vanuit het kerstverhaal en er is vast genoeg te bedenken.
Ook mag ieder kind een (nep) lichtje meenemen met zijn/haar naam erop!

De kerstviering wordt dit jaar anders. Op donderdag 22 december zullen de kinderen met hun familieleden een kerstwandeling maken door de wijk, waar diverse scènes van het kerstverhaal bekeken kunnen worden. Voor de kinderen zal er aansluitend een moment in de eigen groep zijn met een hapje.
Als afsluiting wordt er met ouders en kinderen gezongen op het plein.
Hier volgt nog informatie over!

We hopen het jaar met elkaar fijn af te sluiten en wensen natuurlijk iedereen een heel gezond en fijn 2017!Sinterklaas

 

Sint en Piet

Zaterdag 12 november was het dan eindelijk zover: Sinterklaas en zijn pieten kwamen aan in Nederland!

De kleuters spelen in een mooi ingerichte Sinterklaashoek in de gang De hoek lijkt wel op een echte keuken waar je lekkere cakes en taarten kunt bakken!

In het Sinterklaasjournaal dat we gaan volgen, zullen we gaan zien dat de Wellespiet een lekkere taart voor Sinterklaas wil gaan bakken. Het schijnt niet helemaal te gaan lukken…..Gelukkig kunnen de kleuters hem gaan helpen.

In de Sinthoek gaan ze dan ook volop aan de slag met het oefenen van bakken.

Wat heb je allemaal nodig: cakevormen, deegrollers, bakblikken, schorten, ovenwanten, weegschalen etc. We kunnen deze spulletjes weer goed gebruiken om mee te spelen. Wie heeft er wat te leen?

De letters van de week zullen zijn: S en P We verzamelen weer spulletjes voor de lettertafel die met deze letters beginnen.

Op donderdag 17 november heeft iedereen zijn schoen gezet en op vrijdag 18 november staat er een leuke ochtend gepland voor de kleuters We gaan niet alles verklappen, maar de poppenkast zal klaarstaan en we gaan kruidnoot cupcakes bakken, mmmmm.

Op vrijdag 25 november gaan alle kleuters naar Het Sinterklaashuis in Brielle. U krijgt hierover een brief.

Op vrijdag 2 december vindt er weer een weeksluiting plaats in het Hoeksteentheater in de aula .Deze voorstelling is toegankelijk voor alle kleuters en de ouders van groep 1 /2 C.

Op maandag 5 december is het feest op De Hoeksteen! Dan komt Sinterklaas met zijn Pieten naar onze school.

 

Herfst in kabouterbos

Herfst is in het land. De kinderen merken het. Want het regent vaker, het waait meer, het is kouder. De blaadjes vallen van de bomen. je draagt geen sandalen meer maar warme kleding en dichte warme schoenen.

 Als je buiten in het bos kijkt zie je paddenstoelen groeien en met een beetje geluk, als je stil bent, zie je kleine mannetjes en vrouwtjes met een rode puntmuts. 

Ik zag ze vandaag ook in onze kabouterhoek lopen. Ze maken een heerlijk soepje aan de hand van het recept op de kaarten en wegen de kastanjes af. Verder kunnen ze ook sorteren. En in de groep maken ze paddenstoelen door te tamponeren, te knutselen of te tekenen.

Over een poosje gaan we het kabouterpad lopen met onze kabouter vaders en moeders. daar verheugen we ons op.

Voor meer kabouterplezier kun je op 30 oktober in De Stoep terecht . Terra theater speelt dan vanaf 14.00 uur de voorstelling "Kabouter". Kaarten kunt u voor de kinderen bestellen voor 14 euro en voor de begeleiding voor 16 euro.

Voor onze kabouterhoek kunnen we nog herfstvruchten gebruiken. Sommige kinderen hebben het vandaag al meegenomen wat ze in het bos hebben gevonden. De letter deze keer is de h van herfst. Dus heb je spullen voor de lettertafel neem het dan maar weer mee naar je eigen groep.

We werken aan dit thema totdat onze grote kindervriend uit Spanje komt met  de boot en zijn pieten.Voor altijd jong!

 

We hebben nu al vier weken over archeologie en dinosaurussen gewerkt, maar denk maar niet dat de kleuters het al zat zijn! Integendeel, ze lijken zich steeds meer vast te bijten in het onderwerp.

Maar binnenkort wordt het oudheidkundig museum toch leeggehaald om plaats te maken voor een huishoek die weer bij het volgende onderwerp past.

Het motto van de Kinderboekenweek, die start op 5 oktober, is ‘Voor altijd jong’ en alles draait om opa’s en oma’s. 

In de groepen gaan wij bijvoorbeeld een portret van een (ouderwetse) opa en oma knippen en plakken. 
In de bibliotheek wordt het thema erg feestelijk gestart: opa Hans Kazàn zal het feest op magische wijze openen!

Er is in diezelfde week ook een superspannende voorstelling in de bieb: ‘Juwelen oma’.

En u weet toch dat het lidmaatschap voor uw kind helemaal gratis is?

Onze kleuters beginnen een week eerder met het thema dan de landelijke Kinderboekenweek.
Het kinderboekenweekgeschenk voor de kleuters heet dit jaar  ‘Waar is Ludwig?’ en is geschreven door Floor Rieder.

Al bij besteding van €10,- krijgt u deze bijzondere uitgave cadeau.

Maak uw kinderen en uzelf blij en koop een boek! Bijvoorbeeld tijdens de Boekenmarkt op 5 okt. op de Hoeksteen. 

En als u dan toch een boek aan wil schaffen .... kies dan voor:
'De beste, geweldigste, meest fantastische opa's ter wereld' .
Een geestig  prentenboek voor alle kinderen en hun opa's (en oma's!). Het werd geschreven door tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten.
De illustraties zijn hilarisch.
Alle kleutergroepen gaan er tot aan de herfstvakantie mee aan de slag. 

In de huishoek kunnen de kinderen laten zien wat zij leuk vinden als opa en oma op bezoek komen en zelfs blijven logeren.
Wij gaan ook in op de verschillen in gebruiksvoorwerpen toen en nu.
Heeft u bijvoorbeeld nog een ouderwetse telefoon met draaischijf of een antiek strijkijzer? 

Het is de bedoeling dat er héél veel door opa’s en oma’s voorgelezen gaat worden!
Zowel in de groep als in de themahoek op de gang. Hiervoor zijn wij op zoek naar verkleedkleren. Denk aan ouderwetse kleding, brillen, pruiken, omahoedjes, enz.
Wij hebben uw hulp dus weer hard nodig!

 

 

Tijd

 
   
Op donderdag 25 augustus is ons nieuwe thema “Tijd” gestart. Eerst werken we een aantal weken lang over ”archeologie en dinosaurussen”, daarna gaan we werken over “opa’s & oma’s”. Het thema van de kinderboekenweek is "voor altijd jong" en gaat ook over opa's en oma's.
 
Ons project werd in de kleutergang geopend geopend door de komst van een archeoloog. De kinderen kregen hele oude spullen te zien die waren gevonden in de bodem. Kinderen herkenden al gauw botten van mamoetten en dinosaurussen. Ook keken we naar potjes en vazen van vroeger.  
In de kleutergang is nu een oudheidkundig museum gekomen met voorwerpen (vazen, botten, fossielen) van “lang” en “heel lang geleden”. Sommige voorwerpen zijn zo oud dat er alleen naar gekeken mag worden, andere voorwerpen mogen juist gevoeld en bekeken worden.
Als u een kaartje koopt bij de kassa kan u alle opgravingen komen bekijken!

Het museum is elke dag nog op zoek naar oude spullen die in ons museum mogen. Natuurlijk geen heel kostbare en dure dingen, maar juist voorwerpen die de kleuters mogen bekijken, vastpakken of waarmee ze mogen spelen. Bijvoorbeeld bijzondere vaasjes, mooie stenen, grote schelpen, schedels, botten, munten, sleutels… dingen die op zolder of het schuurtje liggen te verstoffen. Helpt u ons?

In de groepen maken we dinovalleien van zand en steen, kleien we dino's, bestuderen wij boeken van vondsten & dino's, doen we spelletjes op de I-pad over dino's, tekenen we dinobaby's uit een ei, maken we ruimtelijke dino's van karton, en verven we botten en schedels van dino's. De plaatjes van Albert Heijn komen ook nog goed van pas.... de kleuters vinden het heerlijk om alle stickers te bekijken en hun meest geliefde dino's uit te zoeken en op te plakken.

Nieuwe paragraaf