Unit 3/4: wat en waarom?

We werken op de Hoeksteen nu sinds de start van schooljaar 2015-2016 met een unit in de groepen 3/4. In de jaren ervoor liepen we tegen een probleem aan met de grootte van de groepen 3 en 4. Voor de kinderen en voor de leerkrachten geen prettige situatie. Met het team zijn we op zoek gegaan naareen oplossing voor dit probleem. Uiteindelijk is daar het werken in een unit in de huidige vorm uit voortgekomen.

We hebben drie stamgroepen nl: 3/4 a (lees-schrijfklas), 3/4 b (rekenklas) en 3/4 c (taal-spellingklas).
De kinderen starten hun dag in de stamgroep. Om 9 uur gaan de kinderen uit elkaar in kleurgroepen. De leerlingen uit leerjaar 3 zijn in drie groepen verdeeld en de leerlingen uit groep 4 ook. Volgens een vast rooster gaan de kinderen naar  de verschillende klassen. In een klas krijgen ze eerst 20 minuten instructie. Na de instructie gaan we wisselen. De kinderen die net instructie hebben gehad, gaan zelfstandig verwerken achter in de klas. Kinderen die al achterin de klas hebben gezeten gaan dan door naar het volgende klaslokaal.

We hebben nu al twee schooljaren op deze manier les gegeven en de kinderen, de ouders en wij zijn erg enthousiast. Door deze manier van werken hebben de kinderen in groepjes van maximaal 12 kinderen uitleg. Hierdoor kunnen wij als leerkrachten veel persoonlijke aandacht geven. Dit geeft de kinderen maar ook ons leerkrachten veel rust en veel leuke momenten.

Nieuws

November en december blijven altijd spannende maanden. In november komt de Sint aan, met als hoogtepunt Pakjesavond! We zijn al een tijd bezig met knutsels en verhalen over Sinterkaas. Wat was het spannend om het journaal te volgen op school!

Naast deze feestelijkheden hebben we natuurlijk ook hard gewerkt.

Groep 3 kent al een heleboel letters en de kinderen kunnen daarom ook al veel woorden en zelfs verhaaltjes lezen! In de schrijfklas leren ze deze letters schrijven, zodat ze ook zelf al verhalen kunnen schrijven. Bij rekenen hebben de kinderen veel geoefend met de telrij en zijn ze nu ook al bezig met klokkijken!

Groep 4 rekent al met grote getallen tot de 100. Ze zijn vooral bezig met handig rekenen en springen op de getallenlijn. Bij schrijven hebben ze al veel hoofdletters geleerd en we oefenen ons mal aan de spellingscategorieën, maar daardoor gaan ze wel al supergoed!

Nu op naar december. De maand van geven.

Nieuws uit de unit

We hebben het eerste gedeelte van het schooljaar erop zitten. Het is bijna herfstvakantie en dan kunnen we even goed uitrusten van deze leuke, maar drukke periode. De eerste weken zijn we bezig geweest met wennen aan de nieuwe groepen, de nieuwe juffen en aan de nieuwe kinderen. Dit was af en toe best lastig, maar we hebben nu allemaal onze draai gevonden.

Voor de kinderen van groep 3 was het werken op onze manier natuurlijk nieuw, maar wat hebben de kinderen van groep 4 hen goed geholpen. Binnen de kortste keren had iedereen door hoe we wisselen en wat de afspraken zijn in de unit.

Naast heel hard werken, proberen we ook gezellige dingen te doen als tekenen, knutselen, zingen en als het kan nog even extra buitenspelen. 

De afgelopen week was het spannend in de unit, niet alleen omdat dat het thema was van de kinderboekenweek, maar ook omdat we de voorleeswedstrijd hadden. In elke stamgroep mochten de kinderen zich opgeven om mee te doen aan de voorronde in de klas. Reuze spannend natuurlijk om voor de klas te laten horen hoe goed je al kan lezen. Uit elke klas is een winnaar gekozen, die mee mocht doen aan de finale. Helemaal spannend! Voorlezen voor alle kinderen van de groepen 3 t/m 8. Ga er maar aan staan!

Nu allemaal fijn genieten van de vakantie en dan na de vakantie weer helemaal fris aan de slag!